Befejező stádiumba léptek a tatai Esterházy-kastély turisztikai fejlesztésének műszaki munkálatai. A kivitelezés jelenleg 95%-on áll – mondta el Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa.

Átélhető kiállítások

A kastély új kiállításai az épület fordulatos történetének legérdekesebb epizódjait is bemutatják majd élményszerű módon. Az országos eseményeknek helyt adó tatai kastély falai között többek között I. Ferenc császár és király, I. Ferenc József császár és király, II. Vilmos német császár is megfordult.

A klasszicizáló késő barokk stílusú grófi rezidencia terveit Fellner Jakab készítette, a munkálatok nagyobb része minden bizonnyal 1765 és 1769 között zajlott, de az építkezés csak 1777-ben fejeződött véglegesen.

Az angolparkot 1783-tól Esterházy (IV.) Ferenc gróf kezdte el kialakítani a Cseke-tó partján, amelyben egy kiskastélyt is emeltetett.

Az elkészült tatai parkban kerti mulatságokat és vízi ünnepélyeket tartottak. 1809 augusztusa és novembere között a tatai kastélyban lakott az I. Napóleon francia császár hadai elől idemenekült I. Ferenc király és Mária Ludovika királyné. Tatát a 19. század elején a sok itt élő művész miatt „Magyar Weimarnak” is nevezték.

Távolság:
Budapesttől: 60+ Km
Tatától: 1+ Km