A ma “Szomori Teljesítménytúrák”-nak ismert, széles körben meghirdetett rendezvény bő két évtizeddel ezelőtt, iskolai túraként indult a Kézdi-Vásárhelyi Imre Általános Iskolában, Szomoron. Az iskola egyik természetjáró és aktívan teljesítménytúrázó tanára, Wernke Tivadar rendezte meg először „Szomor 23” néven, kizárólag az iskola tanulóinak. Pár év elteltével a túra bekerült az éves teljesítménytúra naptárba, így a diákok mellett helybeliek és távolabbról érkező, rendszeresen teljesítménytúrázók is szaporítani kezdték a résztvevők táborát.

2007-ben új tagokkal bővült a rendezőség, attól az évtől kezdve 56 és 10 km-es résztávokon is indulhatnak a résztvevők a már megszokott 23 km-es táv mellett. A rövid távok nagy népszerűségére való tekintettel 2010-től kezdve Kézdi 10 néven egy újabb 10 km-es távot is indítunk az általános iskola névadójára emlékezve, alternatívát kínálva a rövidebb távok kedvelőinek.

A túra hagyományosan minden évben október 23-án kerül megrendezésre.

 

NEVEZÉS

 

 • A teljesítménytúrán bárki részt vehet, aki előzetesen online előnevezett, vagy a létszámkorlát erejéig a rajtban a részvételi szándékát bejelenti, és a nevezési díjat befizeti.
 • A túrán mindenki saját felelősségére indul, kártérítés a rendezőktől semmilyen címen nem igényelhető!
 • A résztvevő hozzájárul, hogy a rendezők az adatait nyilvántartsák és azokat statisztikák készítéséhez felhasználják, azok eredményét és a teljesítői listát a túra honlapján megjeleníthessék. A rendezők kijelentik, hogy a személyes adatokat harmadik fél számára nem adják ki!
 • A túra útvonalán ellenőrzőpontok találhatóak, melyeknek érintését az igazolófüzet hátlapján a pontőrök pecsételéssel igazolják.
 • Az ellenőrzőpontok az egyes távok itinereiben megadott időben vannak nyitva, aki hamarabb vagy később érkezik, nem biztos hogy talál pontőrt a helyszínen. Az e miatti pecséthiányt nem tudjuk figyelembe venni!
 • A túra teljesítését akkor fogadjuk el, ha az igazolófüzetben az összes ellenőrzőpont pecsétje szerepel, valamint a túrázó a meghatározott szintidőn belül jelentkezik a célban.
 • Minden résztvevő, aki a fenti feltételeknek megfelelően teljesíti a választott távot, a célban megkapja a túra egyedi kitűzőjét és névre szóló emléklapját.
 • Ha úgy döntesz hogy feladod a túrát, kérünk ezt mindenképpen jelezd a legközelebbi ellenőrzőponton, vagy hívd az itinerben megadott rendezői telefonszámot!
 • A túrák útvonalát piros-fehér műanyag szalagokkal és eligazító táblákkal jelöljük, a leírás mellett ez is segítségedre lesz a tájékozódásban. Több táv szétválásánál ellenőrzőpont vagy útbaigazító tábla található!
 • Kérünk az úton ne szemetelj, hanem az ellenőrzőpontokon kihelyezett zsákokba vagy a településen található kukákba dobd ki a szemetet!
 • Kiemelten felhívjuk a figyelmet az érintett védett természeti területek és értékek megőrzésére és az ide vonatkozó szabályok, előírások betartására, valamint arra, hogy a vadon élő állatok zavarása, a növények, állatok, ásványok és kőzetek gyűjtése, károsítása tilos

Távolság:
Budapesttől: 30+ Km
Tatától: 30+ Km