Nem mutatkozik még igazán, de azért már javában benne vagyunk a forralt boros időszakban.
Hogy a csendes és nyugodt karácsonyi készülődésben mi is szerepet vállaljunk egy kicsit, összeszedtük 5 kedvenc forralt bor receptünket, amivel garantáltan nem lőhettek mellé, ráadásul a szürke délutánok után biztosan jókedvre derít majd mindenkit, akivel együtt fogyasztjátok. Természetesen a felelősségteljes italfogyasztást nem tudjuk eléggé hangsúlyozni ebben az esetben!

Íme tehát 5 kedvencünk:

Klasszikus forralt bor:

Ez a recept tényleg egyszerű és nagyszerű.

Hozzávalók: 7,5 dl száraz vörösbor, 10 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 9 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors, 3 szelet citrom.

Elkészítés: A fűszereket és a cukrot beledobjuk egy lábasba, majd hozzáöntjük a vörösbort. Addig melegítjük, amíg már majdnem eléri a forráspontját, majd beletesszük a citromot és forrón kínáljuk!

 

Bodzás forralt bor:

Hozzávalók: 1 üveg jó minőségű száraz fehér bor, 1 citrom, 1 csokor szárított bodzavirág, 6 evőkanál kristálycukor

Elkészítés: Egy edénybe öntsük bele a bort és melegítsük a forráspontig. Tegyük bele a felkarikázott citromot és keverjük össze, kicsit nyomkodjuk szét a citromkarikákat. Mikor elkezd gőzölögni (ne forrjon!) akkor adjuk hozzá a cukrot és a bodzát. Keverjük össze és hagyjuk főni 5 percig, hogy jól összeérjenek az ízek.

 

Krampampuli:

Hozzávalók: apróra vágott cukrozott narancshéj, aszalt szilva, datolya, füge, mazsola, darabolt dió/ mandula, 50 dkg kockacukor, 3-4 dl rum, 1 liter vörösbor, 1 l sötétre főzött tea

Elkészítés: Tegyük az összes gyümölcsöt egy nagy tálba, tetejére fémrácsot, arra pedig egy fémszűrőt tegyünk, erre pakoljuk a kockacukrot. Öntsük le jó erős rummal, majd gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, és a tálban lévő gyümölcsre csepeg. Ha a láng elaludt, öntsünk rá 1 liter száraz vörösbort és az el nem olvadt cukrot.

Hogy ne legyen nagyon tömény, öntsük hozzá az 1 liter sötétre főzött teát. Vastagfalú csészékben tálaljuk, mindegyikbe gyümölcsöt is rakva.

 

Forralt bor chilivel:

Hozzávalók szempontjából a klasszikus forralt bor alapjaira lesz szükség, illetve chilire ízlés szerint (azért nem árt óvatosnak lenni! 😊 ). Ízlés szerint választhathatsz fehér vagy vörös bor közül. (Személyes tapasztalataink szerint a fehér bor jobb választás!)

Elkészítés: A fűszereket és a cukrot beledobjuk egy lábasba, majd hozzáöntjük a bor. Addig melegítjük, amíg már majdnem eléri a forráspontját, majd beletesszük a citromot, narancsot, végül a chilit és forrón kínáljuk!

 

A legbizarrabb forralt bor ínyenceknek:

Forralt bor tojással: Két tojás sárgáját egy kanál cukorral és egy kanál vízzel elkeverünk, és ezt lassanként, fokozatosan az alap  forralt borunkhoz adagoljuk, vigyázva, hogy össze ne fusson.

Retro Szilveszter 2020 - Kristály Imperial Hotel **** Tata