Várakat célzó útjaink következő állomása a tatai Öreg-tó partján fekvő „Öregvár”, amelyet Luxemburgi Zsigmond építtetett.

Az 1960-as években kezdődött régészeti kutatások eredményei arra utalnak, hogy a 14–15. század fordulóján épült várkastély egy korábbi, vélhetően a 14. század második felében, a terület akkori birtokosai, a Lackfiak által építtetett L alakú, zárt udvarú kis vár alapjain jött létre. Ebből az építési periódusból csupán nagyon kevés számú építészeti töredéket sikerült azonosítani.

E század végén a birtok Zsigmond király tulajdonába került, aki az egyik kedvelt tartózkodási helyéül szolgáló tatai kastélyt 1397 és 1409 között négy saroktornyos, három oldalán beépített, U alakú várrá alakíttatta, amelynek udvarát délnyugat felől támpilléres védőfal zárta. Az északkeleti szárnyon királyi kápolna létesült. A vár körül 12–14 m széles árkot ástak, amelybe a tó vizét vezették, az északi saroktorony mellett pedig új kaputornyot építettek. A délkeleti oldal és a kápolnafalak kivételével az e korból származó épületrészek később elpusztultak, de alapjuk feltárását követően elhelyezkedésük rekonstruálható volt. Forrás: WIKIPEDIA

Az egykoron négy bástyával rendelkező vár úgynevezett Zsigmond bástyája mára kellemes hangulatú terasszá és rendezvénytérré alakult. Innen magávalragadó panoráma nyílik az Öreg-tóra, illetve a tó körüli sétányra. A vár maga ad otthont a Kunyi Domokos Múzeumnak, ahol számos helytörténeti kiállítás mellett időközi egyéb kiállítások is megtekinthetők. A múzeum a vár nyugati oldala felől közelíthető meg. Ha megfáradtok a kirándulásban, már csak néhány nagyobbat kell lépni innen, és meg is érkezhettek a GAULT&MILLAU ÉTTEREMKALAUZ 2017 -ben 15 ponttal jutalmazott Platán Étterembe. Az éttermet Magyarország három legjobb vidéki étterme közt tartják számon. Ha a teraszon foglaltok helyet, a tó panorámája mellett a névadó platán árnyékát is élvezhetitek. Egy kellemes ebéd és kávé után pedig tovább sétálhattok a tó partján. Ha kedvetek tartja, akár egészen körbe is járhatjátok a romantikus környezetű Öreg-tavat.