Ahogy azt ígértük, kicsit borozunk online a következő hetekben. A Neszmélyi borvidék alapvetően a fehér szőlőknek kedvező régió. Első pincészetünk a sorban a Szöllősi Pincészet, amely Budapesttől 65 kilométerre, a borvidék központjában található. A historikus hangulatú Szöllősi pincét még Gróf Zichy Miklós építtette 1930-ban. A pince felújítását követően mára találkozik a modern technológia a régi hagyományokkal.

A Szöllősi Pincészet legkiemelkedőbb bora az Olaszrizling, mely a borvidék zászlósbora. Emellett mindegyik, a borvidékre jellemző fontosabb fehérbor megtalálható a repertoárban: Irsai Olivér, Királyleányka, Chardonnay, Sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Szürkebarát, Tramini, Zenit. A Szöllősi Pincészetet 2009-ben kiérdemelte az Év Pincészete díjat. Szöllősi Mihály a pincészet megálmodója, megalapítója és arca 2015-ben pedig elnyerte a borászok Kossuth díjának tartott Év Bortermelője díjat. Szöllősi Mihály 2016 -ban elhunyt. Halála óta Szöllősi Zoltán és a család többi tagja irányítja a pincészet működését. A Vinales Internationales-en kilenc aranyérem került magyar borászatokhoz 2019-ben. Köztük a Szöllősi Pincészet Kft. – Szöllősi Neszmélyi Olaszrizling 2017-es tétele.

A 2017-es évjárat szőlőjét október elején szüretelték és válogatták. A gondosan vinifikált bor hosszabb érlelést kapott, először acéltartályban, majd fahordóban. Diszkréten fajtajelleges, szép egyensúlyú, elegáns bor, melyet érett aromák és zamatok jellemeznek. A virágos-mézes jegyeket hűs citrusos fanyarság és a lecsengésben kis mandula íz kíséri. Finom, élénk savai szép tartást adnak neki a meszes talajnak köszönhetően.