Ha már átcsaptunk a karantén gasztroba, és tegnap egy olaszrizlinggel indítottunk… Jöjjön egy javaslat mellé, ami holnap akár el is készíthető ebédre.

A libamell elkészítése:

A libamellet lebontjuk a csontról, és megformázzuk. A bőrös felét éles késsel beirdaljuk, hogy csak a bőrt vágjuk át. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
A bőrös felével egy felforrósított serpenyőbe helyezzük, és amikor egy kis zsírt engedett, beletesszük a másikat is ugyan úgy.
5 percig sütjük a bőrös oldalát, és mikor már jól kisült a zsír, megfordítjuk. 4 percig sütjük ezt az oldalát is.

Egy tepsibe tesszük, és aláöntjük a kisült zsírt, majd 175 C fokos sütőben további 7 percig sütjük.
Mikor megsült, kivesszük a tepsiből, és 10 percig pihentetjük, „kivéreztetjük”.

A chutney:

1 mangó
2 gerezd fokhagyma
1 mkk. reszelt gyömbér
1 mkk. fahéj
1 mkk. currypor
1 mkk. római kömény
1 mkk. cayenne bors
1 dl fehér borecet (vagy almaecet)
1 evk. szárított almadarabok
(ha van otthon pekándió, esetleg mazsola)
1 dl ananászlé vagy narancslé (facsart)
5 dkg barna cukor
kevés chili (amennyire szeretjük az erőset)

Elkészítés: A mangót megpucoljuk, feldaraboljuk kis kockákra és az összetevőkkel együtt feltesszük fedő alatt alacsony lángon főzni. Megkevergetjük, és kb. fél óra alatt elérjük a kívánt lekvár állapotot. Én a felét kicsit pürésítettem, majd hozzákevertem a darabosabb felét. Így krémesebb állagot érhetünk el a szirupos helyett. Alapvetően az india fűszerezés adja a pikáns ízvilágot, sokféleképpen elkészíthető házilag is. Azért az igazán jó chutney-t érdemes felkutatni, és ez egy igazán szakértelmet kívánó dolog szerintem. De nyugodtan próbálkozzunk házilag és magunk szájíze szerint kísérletezve